Zaterdag 20 november – Wedstrijdverslagen DSC 3, 2 en 1

-
11
-
2021

De kop is eraf. De eerste wedstrijden zijn inmiddels gespeeld. Zoals eerder vermeld kunt U tegenwoordig een vooruit- en terugblik verwachten op de website. Doordat de C1, B1 en A1 nog vrij waren, zijn het nu zelfs wedstrijdverslagen geworden. Dank gaat uit naar Jorgen Gestel. Dankzij hem is het voor een ieder mogelijk om de wedstrijden live mee te kijken. Zodoende is het ook mogelijk er verslag van te doen. Uw schrijver hoopt dat deze u kunnen vermaken.

Maar eerst belangrijkere zaken. Afgelopen week was Marloes Pennings afwezig. Helaas hebben zij en haar familie afscheid moeten nemen van haar moeder. Meriam Pennings was al geruime tijd ziek. Enkele jaren heeft zij doorgevochten om de kwaliteit van het leven te waarborgen. Zij was de motor van gezin Pennings, zelfs in zware tijden. Afgelopen zaterdag was de uitvaart. Door deze trieste familie-omstandigheden was Marloes logischerwijs niet aan het korfballen. DSC 1 en 2 besloten om een minuut stilte te houden, voor de wedstrijden begonnen. Vanuit DSC onze oprechte deelneming.

DSC 3 – LDODK 3 (17-21)
scheidsrechter: Mireille van Zoggel-Foolen en Yorick van Krieken

Valse start DSC 3.
Helaas. Niet de start waar ons derde op had gehoopt. In een wedstrijd waar DSC nooit écht scherp wist te worden, zowel aanvallend als verdedigend, ging LDODK er verdiend met de punten vandoor. Zijn er mogelijke oorzaken voor aan te dragen? Jazeker. De schorsing van Thiemo Hollering (gele kaart van 07-03-2020), meerdere blessures aan voornamelijk dameszijde, ontbreken van oefenmomenten en daarmee wedstrijdritme. Allen in ieder geval niet helpend. Ook werd er veelvuldig gewisseld tijdens de wedstrijd door de trainer, Rick Storms. Na afloop zou je kunnen vaststellen, dat het vele wisselen niet tot een gewenst effect leidde. Al weet je dit als trainer nooit van tevoren. Positief puntje was dat DSC weinig moeite had om kansen te creëren. Over meerdere schijven. Zoals beschreven ontbrak de scherpte, om ze dan ook af te ronden. Verdedigend bleek de ploeg eveneens niet in staat om de druk er écht op te leggen bij LDODK. Zodoende kregen de Friezen de tijd om in de wedstrijd te komen. Een verdiende overwinning voor de noorderlingen.

Zowel het eerste aanvalsvak van DSC, als dat van LDODK, kwamen in de beginfase moeilijk tot scoren. Aan de rebounds van Tycho Brink lag het niet. Door zijn kracht in de rebound kregen zijn vakgenoten voldoende pogingen. De scherpte was er echter niet. Vanaf de strafworpstip wist Hanne-Mieke van Galen de ploeg nog wel op voorsprong te brengen. Na vijf minuten antwoordde LODKD middels een vrije bal. Davy Wind met een mooi schot van afstand, 2-1. Zijn korte kansen troffen helaas geen doel. Martijn Zwart, broertje van, met de 2-2 van afstand. Een onnodige overtreding in de rebound van Davy, bracht de scheidsrechter tot een strafworp. De aanval erop gaf Tycho het goede voorbeeld door raak te schieten van afstand. Helaas niet een voorbeeld dat gauw gevolgd zou worden. De DSC spitsen Mitch Bogers en Jasper van Heumen schoten niet met scherp tijdens deze fase. Ook LDODK leek geen vuist te kunnen maken. Enkele minuten zonder doelpunten, en meerdere foutjes aan beide kanten.

Sam de Kok zag haar strafworp binnen vallen, nadat LDODK al had gescoord. 4-4. Jasper dan, met zijn treffer. Mooie doorloper. LDODK met een wat goedkope strafworp voor de 5-5. Minuut 17, wissel DSC. Luc van de Westelaken betreed het veld, voor Davy. Laatstgenoemde is hier zichtbaar niet blij mee. Laat dit dan ook blijken. Een goed voorbeeld is het niet. Kan me de frustratie echter wel voorstellen. Nog ruim acht minuten te spelen in de eerste helft. Initiatief komt bij LDODK te liggen. Drie scores op rij. Met de 6-8, van afstand, doet Hanne-Mieke opnieuw van zich spreken. Mitch volgt haar voorbeeld, 7-8. De eerstvolgende Friese aanval brengt hen opnieuw het gaatje van twee, om vervolgens uit te lopen naar 7-10. Wissel DSC. Johnny Wind komt het veld in voor Jasper. Niet veel later. Weergaloze actie Johnny. Tegenstander het bos in. Johnny vergeet te scoren. Hanne-Mieke scoort wél. Vrije bal. Ze zou dit kunstje nog meerdere keren herhalen. LDODK direct met het antwoord, middels een doorloper 8-11. Strafworp LDODK, gaatje van vier? Kans wordt onbenut gelaten. Nog 30 seconden. Vrije bal DSC, Mitch met zijn tweede goal. Ruststand 9-11. Achterstand is nog overbrugbaar. Tweede helft zal dan wel beter moeten.

Start tweede helft doet denken aan die van de eerste. Beide ploegen weten de korf minuten lang niet te vinden. Een kleine vijf minuten zou het duren. Dan breekt Hanne-Mieke de ban, opnieuw een vrije bal. De gelijkmaker zou helaas niet vallen. Het fraaie jumpshotje aan de overkant wél. Even later ook weer drie verschil. Heleen Russchen (LDODK) mag er rustig voor aanleggen. Moedeloosheid bij DSC? De aanval erop lijkt nergens op. Schot van afstand mist de korf. Geen aansluiting om op te lossen. Mitch met een kansloze poging een seconde voor overschrijding schotklok. Aanval erop doet ie het beter. Knappe treffer van afstand. LDODK speelt verre van groots na rust. DSC is echter niet in staat om hier gebruik van te maken. Met een buzzerbeater is het invaller Feiko de Vreede die van afstand doel treft. Hanne-Mieke verdient een vrije bal. U raadt het al. Raak. Op 12-14 betreedt Renée Kuin het veld. Zij lost Tamar Cromwijk af. Voordat Renée een bal heeft kunnen aanraken lag de 12-15 al in het mandje. Niet veel later ook de 12-16. Het eerste gat van vier doelpunten van de wedstrijd. Met nog tien minuten wordt dit een moeilijk verhaal.

Time-out en een wissel. Evi Dekker, talentvolle speelster uit de A1, komt Nikki Tamminga aflossen. Combinatie tussen John en Tycho. Fraai afgerond door Tycho. Dichthouden nu! Helaas. Dat lukt niet. Feiko scoort opnieuw. DSC neemt de bal uit en flikkert deze over de achterlijn. Tsja. Het lijkt er vandaag simpelweg niet in te zitten. De tijd tikt door, in het voordeel van de Friezen. Open mogelijkheden zijn niet aan Mitch en Luc besteed in deze fase. Sam schiet er wel nog eentje binnen. LDODK opnieuw naar het gat van vier. Nog een Brabantse wissel. Coen Spoor. Nog zo’n talent. Mag het proberen om te buigen. Vijf minuten met vier doelpunten achter. Hels karwei, vrijwel niet te doen. Al helemaal niet wanneer Feiko de wedstrijd definitief op slot gooit. Twee rake schoten. 14-20. Mitch gooit springend een afketsende bal binnen. De treffer daarna, uit handen van Martijn (LDODK), is nóg mooier. Hanne-Mieke gooit er nog maar eens een vrije bal in. Ook het slotakkoord is voor haar. Fraai schot van afstand, haar zevende. 17-21.

scheidsrechter: Jordy Coenraads

Tweede trapt af met degelijke overwinning.

Het tweede kan met een tevreden blik terugkijken op de eerste zaalronde. Alleen de beginfase was voor Dalto. Al gauw trok DSC te stand gelijk om er daarna overheen te gaan. Na rust zou Dalto het nog wel proberen, maar DSC gaf de wedstrijd niet meer uit handen. Dalto 3 beschikt over een prima ploegje. Allemaal snelle jongens met een prima afstandsschot. Vrijwel allemaal nog (erg) jong. Op Elmer Groot Hulze na. Maar die startte als reserve. Justin Straatman (zoon van Fred, trainer A1) en Carel Wielinga werden aan Justin Dekker en Aram Brouwers gekoppeld. Dide van Eck zou namens Dalto een sterke wedstrijd spelen. Brett Lens had haar handen vol aan haar. Gelukkig zat haar vakgenootje Michelle Smulders er als vanouds scorend lekker in. Aan de overkant werden Fabio van der Elzen en Coen Spoor gekoppeld aan Jarl Dubbeldam en Twan van Huisstede. Reboundoverwicht aan DSC kant aan de herenkant in beide vakken. Vooral bij Fabio en Coen. Jarl wist ondanks dit gegeven, toch meermaals te scoren. Bobbie van Happen en Jessie Heuveling vormden samen met Fabio en Coen de eerste aanval.

Na de benoemde minuut stilte, zou Jordy Coenraads influiten. De leidsman kan terug kijken op een prima wedstrijd. Na enkele aanvallen zonder treffers, opent Dide (Dalto) het bal. Gecounterd door Fabio (strafworp, actie naar binnen na het schot). Het tweede aanvalsvak had het vizier niet direct op scherp staan. Miscommunicatie tussen Bobbie en Justin tijdens de bal verplaatsen van verdediging naar de aanval. Jarl weet hier wel raadt mee. 1-2. Even later ook de 1-3 uit zijn handen. DSC blijft rustig. Coen schiet de 2-3 binnen. Verdediging heeft het wel redelijk onder controle. Geeft de aanval de tijd. Bobbie schiet dankbaar de 3-3 binnen. Michelle volgt haar voorbeeld, 4-3. Daarna een aantal aanvallen zonder succes. Het vak dat nu in de verdediging staat, heeft op hun beurt de Dalto spelers onder controle. Geeft de aanval dus ook de tijd. Hier wist Aram gebruik van te maken, door middel van een schot van afstand. De 6-3 is een hoogtepuntje. Combinatie tussen Fabio en Coen. Fabio rondt af op een manier zoals hij wel vaker heeft laten zien, vlak onder de korf. De verdediging hield het opnieuw dicht waarna Coen van de strafworpstip mocht aanleggen. Michelle met haar tweede voor de 8-3. Na een time-out vanuit Driebergense zijde bracht Justin (de DSC-versie😉 ) zichzelf op het scoreformulier. Zijn naamgenoot deed vervolgens hetzelfde namens Dalto. Mooie doorloper. Coen, deze wedstrijd dodelijk met zijn vrije ballen, bracht de thuisploeg op 10-4. Fabio gaf Jarl een beetje ruimte. Zonder rebound neemt hij de kans. Derde doelpunt uit handen van deze schutter. Dan nog een hoogtepuntje. Aram vliegt er langs, one-hander in de lucht. 11-5.

Dan een strafworp, wat zwaar bestraft, voor Dide. Ze faalt niet. Opgelegde kans aan de overkant. Struikelsituatie en Jessie komt vrij te staan. Ze schiet binnen. Aanval erop soortgelijke situatie. Bobbie komt klem te zitten tussen twee heren. Floyd van Keulen doet het kunstje van Jessie na. Bij DSC had Brett als enige basisspeelster nog niet gescoord. De 13-7 werd haar eerste. De veertiende treffer was voor Fabio. Wat speelt Fabio toch constant en goed tot zover dit seizoen. Klasse bezig jongen. Een wissel aan de kant van Dalto. Elmer betreedt het veld voor Twan. Aan Elmer had DSC een lastigere tegenstander. Koud in het veld hield hij Fabio slim vast om zijn middel, zonder dat het de scheidsrechter opviel. Onderschepping. Bal direct naar de overkant. Michelle was te laat bij de les en zag Rhodé Brouwer dit koeltjes afstraffen. 14-8 bij rust.

Tweede helft dan. Elmer krijgt een metertje ruimte van Coen. Direct raak. DSC lijkt de schotklok te gaan overschrijden. Drie pogingen zonder korf. Maar met nog één seconde op de klok springt Aram weg vanuit de rebound. Hij weet te scoren vanuit de draai. Tweede fraaie goal vanuit zijn handen. Vervolgens twee soortgelijke situaties. Carel (Dalto), in de eerste helft nog onzichtbaar, met twee goals op rij. Wegtrekken rondom de korf en snel schieten. Twee keer met succes. Gat van zes verkleint naar gat van vier. Dan wordt er een tijd lang om en om gescoord. Eerst Brett met een slimmigheidje. Vervolgens Jarl met een schot aan de achterkant. Coen middels een vrije bal, 17-12. Gecounterd door Carel, die de tweede helft beter uit de voeten kwam. De vrije bal van Michelle viel ook binnen waarna Dalto de korf even niet meer wist te vinden. Aram lukte dat wel. Schot van afstand. Direct gevolgd door een schot van Coen. Namens Dalto, was het opnieuw Carel die raak schoot, zijn vierde en laatste doelpunt. Allen tijdens de tien minuten na rust. De 20-15 uit de handen van opnieuw Jarl. DSC opnieuw in schotklok problemen. Aram vraagt om de bal. Geen rebound. Moet de kans nemen. Raak. Met nog twaalf minuten te spelen de eerste wissel bij DSC. Mitch komt voor Aram, die even kon uitrusten. Ondanks het gat van zes, geeft Dalto zich niet gewonnen. Dide, een tijdje onder controle gehouden door Brett, schiet er ineens twee op rij binnen. Nieuwe samenstelling in het huidige aanvalsvak. Even wennen. De 22-17 wordt even later binnen geschoten door de aanvoerder, Justin. Zijn maatje Mitch kreeg meerdere kansen. Helaas zonder score. Zijn tijd komt nog wel. Aan de overzijde had van Keulen maar één poging nodig om te scoren. 22-18. Time-out DSC. Drietal wissels. Luc van de Westelaken, Yara Kosten en Evi Dekker het veld in. Fabio, Brett en Bobbie eruit. Kan Dalto het nog spannend maken? Terug weten te komen tot twee verschil? Coen Spoor zou namens DSC het antwoord geven. Twee vrije ballen, twee goals. Gat terug naar zes met nog een kleine zes minuten op de klok. Opnieuw een dubbele wissel bij DSC. Aram en Fabio terug binnen de lijnen, voor Justin en Mitch. Dalto lijkt het wel te geloven, aangezien topscoorder Jarl mag gaan zitten. Mika Anbeek vervangt hem. Beide ploegen weten nog tweemaal te scoren. Elmer maakt de negentiende voor Dalto. Nadat Aram zijn zesde van de avond wist te maken, was het Rhodé Brouwer met haar tweede goal. Het slotakkoord was voor Jessie. Ze bekroonde haar prima wedstrijd met de laatste goal van de wedstrijd. 26-20.

scheidsrechters: Albert Klingenberg en Jan-Willem Keizer

DSC 1 houdt de eerste punten in Eindhoven.

De openingswedstrijd van het zaalseizoen mocht in de Vijfkamp afgewerkt worden. De tegenstander? Fiks 1. Geen onbekenden van elkaar. Tijdens de laatste jaren werd er meermaals tegen elkaar gespeeld. Ook tijdens het veldseizoen werden de krachten gemeten. DSC kwam, in Oegstgeest, als winnaar uit de strijd (20-22). Ditmaal zou DSC ook aan het langste eind trekken. Fiks nam weliswaar brutaal de leiding, maar zag DSC al gauw langszij komen. Gedurende de eerste helft nam DSC het initiatief, om dit niet meer uit handen te geven. Hoofdtrainer Tjeerd Kooiman greep, in samenspraak met zijn staf, wel in de eerste helft al in. Zowel Timo de Wit als Pia Donkers kunnen terugkijken op goede invalbeurten. Aanvoerder Florian Bastiaens zette ook een sterke pot neer. Verdedigend en reboundend betrouwbaar als altijd, maar met vier treffers ook goed aanwezig in de scores.

Net zoals bij het tweede eerst een minuut stilte. Gedachten gaan naar jou en jouw familie uit, Marloes. Allen veel sterkte.

We gaan naar de wedstrijd. Wat onduidelijkheid rondom de opstelling van Fiks. De vakken stonden verkeerd om. Vlak voor aanvang werden de vakken in ieder geval omgedraaid, na de controle. Bij DSC startten Robert Roubos, Florian Bastiaens, Maaike Roubos en Renske Relou in de aanval. Aan de overkant mochten Guido Brekelmans, Thije Antheunisse, Laudy Smits en Aimee Schuengel beginnen. De wedstrijd begint. Beide ploegen vinden de korf niet tijdens hun eerste aanvalspoging. Om tactische redenen wil Dominic van Welzen zijn tegenstander Florian niet laten oplossen. In zo’n spelsituatie werkt één ding het beste. Raak schieten. Dit deed Florian dan ook. De 1-0 werd direct beantwoord door Fiks-spits Mart Hortensius. Na afloop zou bleek dit Mart zijn enige doelpunt. Vroeg in de wedstrijd kreeg Laudy Smits enkele kansen. Normaal gesproken is Laudy dodelijk met dit soort ballen. Zaterdag was het niet haar dag. Aan de andere kant stuiterde de strafworp van Kelsey Heijne wél binnen. DSC had een tijdje nodig om in de wedstrijd te komen. Guido Brekelmans kwam wel, zoals eigenlijk altijd, aan zijn rebounds. Het vizier van zijn vakgenoten stond alleen nog niet op scherp. Vanuit het andere vak schreeuwt Robert naar zijn vakgenoten, om uit te verdedigen. Hij vergeet echter zelf zijn heer te volgen. Van Welzen schiet direct binnen, 1-3. Broer en zus Roubos weten de korf niet te vinden tijdens de beginfase. Na een prima doorbraak actie van Robert maakt Florian zijn tweede. Tevens de tweede van DSC. Aan de overkant wat teveel ruimte voor Melissa Heijne, 2-4. Brekelmans bleef doorgaan waar die gebleven was. Rebounds pakken. Mede dankzij zijn reboundkracht volgt de 3-4, van dichtbij, uit handen van Laudy. Niet veel later meldde Aimee zich voor de gelijkmaker. Een vrije bal van Melissa Heijne bracht Fiks opnieuw op voorsprong. Na een Time-out aan de kant van DSC was het opnieuw Heijne met een treffer. Belangrijk voor DSC om gauw te antwoorden. Thije Antheunisse bracht de gelijke stand terug op het bord door twee fraaie schoten. Ruim vijf minuten voor rust greep Kooiman al in. Timo de Wit op de plek van Robert, die tot zover matig stond te schieten. Aan de overzijde Pia Donkers op de plek van Laudy, om meer verdedigende druk op Melissa Heijne te geven. De tweede poging van Timo was raak. DSC leek er aanvallend wat beter in te komen. Mooi om te zien dat DSC 2 flink aan het aanmoedigen was en daarmee meeleefde met de wedstrijd. Schotklok druk in de eerstvolgende aanval bij DSC. De bal eindigde bij Florian, enkele meters achter de korf. Geen aarzeling bij de aanvoerder. Zijn derde doelpunt alweer. Lang zou het gaatje van twee geen stand houden. Kelsey Heijne versierde een strafworp. Misschien ietsje makkelijk gegeven. Anderzijds niet geweldig verdedigd door DSC. Buitenkansje werd in ieder geval benut. Aan de andere kant Thije met zijn derde, fraaie doorbraak actie, afgerond met één hand. Kort voor rust zorgde Timo voor drie verschil, 10-7. Net voor rust had DSC de wind even in de rug. Renske werd gehinderd vanuit de steun. Strafworp, aldus de scheidsrechter. Erg zware straf. Bijzonder dat Timo de stip nemen mocht. Het was in ieder geval niet zo dat hem een kans werd ontnomen. Balen zal hij er niet van. 11-7. Gezien het spelverloop kon DSC hier zeker niet over klagen. Bij vlagen werd er goede verdedigende druk gegeven. Jammer dat er dan wel veel foutjes tegenover stonden. Aanvallend gezien was de startfase onder de maat. Veel kansen werden gemist. Fiks spelers klaagde nog wat na bij de wedstrijdleiding, om daarna ook de kleedkamer op te zoeken.

Tijdens de tweede helft zou de korf een stuk vaker gevonden worden. Door beide ploegen. Na vijftien seconden lag die er al in voor Fiks. Onnodig instappen leverde een overname situatie op. Kelsey Heijne gooide koeltjes binnen. Een mooie doorbraakactie van Donkers herstelde het gat van vier. Daarna een fase waar er om en om gescoord. Jan Anholts met een jumpshotje. Florian van afstand. De ingevallen Kevin Vreeken schoot de 13-10 binnen, waarna Aimee ook doel trof. Na goals van Timo de Wit en Jan Anholts stokte het even bij Fiks. Juist in deze fase was het Pia die het gat naar zes wist te tillen. Twee prima goals, na veel werk van Thije en Guido. 17-11 met nog een ruim kwartier speeltijd. De 17-12 van Ilse Hazekamp was een erg fraaie doorloper, ook al afgerond met één hand. Na de 18-12 van Renske een wissel aan DSC kant. Robert kreeg een tweede kans. En die zou de spits wél pakken. Zijn eerste actie na de wissel leverde een vrije bal op, die hij wist af te ronden. Enkele minuten later een schot vanuit het ‘hoekie’. Bij 20-12 was de wedstrijd wel redelijk op slot geschoten.

Tijdens de laatste tien minuten scoorden beide ploegen er nog op los. Schoten van achtereenvolgens Hazekamp, de Wit en Michelle Rozenbroek zorgden voor een 21-14 tussenstand. Kelsey Heijne bracht Fiks nog wat hoop met een slim balletje onder de korf. Maar DSC zou het niet zover laten komen. Renske (korte kans) en Timo (schot van afstand) braken het laatste sprankje hoop. De vrije bal van Kelsey Heijne, haar vijfde doelpunt, kon hier geen verandering meer in brengen.

In de laatste vijf minuten wisten beide ploegen nog vier keer de korf te vinden. Namens DSC bracht Aimee haar totaal naar vier doelpunten. Ook Robert en Pia prikten er beide nog eentje bij. Bij Fiks werd Melissa Heijne lange tijd onschadelijk gemaakt door Donkers. In de eindfase zou ze wel nog van zich doen spreken. Tweemaal wist ze de scheidsrechters te verleiden tot een strafworp, gecombineerd met een schot van afstand. Youp Coli bracht zichzelf net voor de valreep nog op het scoreblad. Na vijftig minuten korfballen een 27-20 uitslag.

De eerste twee punten zijn binnen. Dat is het belangrijkste.