-
11
-
2021
Een zaterdag met wisselende resultaten. Gelukkig hield de selectie de punten in Eindhoven, net als de C1. Zowel de B1 als de A1 wisten het hun sterke tegenstanders heel lastig te maken, toch gingen zij alsnog kopje onder. DSC 3 verloor, zonder aanspraak te maken op meer. De wedstrijden van de selectie en DSC 3 zijn dankzij Jorgen Gerstel via Youtube terug te zien (https://www.youtube.com/c/KVDSCkorfbal). Velen zijn Jorgen hier dan ook dankbaar voor!

12:00 DSC C1 – Woudenberg C1 (12-9)

scheidsrechter: John Vos

De eerste tweepunter is binnen voor het team van Aram, Davy en Pia. Eenvoudig was het allerminst. De ruststand was namelijk 4-6, in het voordeel van Woudenberg. Op de KNKV-app valt te zien dat er volop werd door gewisseld aan Eindhovense kant. Tijdens de tweede helft wist DSC de wedstrijd om te buigen en in winst om te zetten. Hartstikke mooi! Waar Woudenberg er tijdens de veldcompetitie gemiddeld nét geen 15 wist te maken, bleef de teller tijdens deze zaalronde op 9 steken. En waar onze C1 sommige wedstrijden juist veel moeite kon hebben zélf veel de korf te vinden, werden er nu maar liefst 12 gescoord. Dan moeten de trainers wel tevreden zijn geweest na afloop. Lekker doorgaan zo!

14:30 DSC B1 – PKC B1 (16-17)

scheidsrechter: Jolmer Bergsma

Zoals aangekondigd zou de B1 een pittige start kennen. PKC B1, de ploeg uit de korfbalhoofstad, mocht op bezoek komen in de Vijfkamp. Uiteindelijk zouden zij met de schrik vrij komen. De start was nog wel voor PKC. De ploeg kwam namelijk 1-5 voor te staan. DSC liet het hier niet bij zitten en zou puntje voor puntje dichterbij komen. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd stond DSC zelfs op voorsprong. Deze voorsprong werd helaas niet volgehouden tot het laatste fluitsignaal. Misschien was het de spanning? Er werden wat foutjes gemaakt in de eindfase en PKC maakte hier dankbaar gebruik van. Twee PKC-scores in de eindfase betekende geen stunt voor onze B1. DSC bleef zelfs met lege handen achter. PKC kwam met de schrik vrij en nam de punten in de tas mee terug naar Papendrecht. Ondanks het verlies, de complimenten gaan uit naar onze B1!

13:45 DOS A1 – DSC A1 (21-19)

scheidsrechter: Johan Abma

Bij de wedstrijd van de A1 een soortgelijk verhaal als bij de B1. Hard gewerkt, en er een wedstrijd van gemaakt tegen een erg goede tegenstander. In de slotfase stonden de ploegen erg dichtbij elkaar. Helaas kwam het initiatief, na een gemiste strafworp aan Eindhovense zijde, toch bij DOS te liggen. Ook voor DOS gold dat er dankbaar gebruik van werd gemaakt. Een klein gaatje werd geslagen en de klok tikte door, in het nadeel van de A1. Na afloop konden de spelers wél met een opgeheven hoofd aan de lange terugreis beginnen. Jammer dat er geen beloning van één of twee wedstrijdpunten aan vast zou zit. Toch moet de A1 proberen het goede gevoel mee te nemen naar het restant van de competitie. Ervan uitgaande dat die er komen zal.

17:15 DSC 3 – Wageningen 2 (15-19)

scheidsrechter: Alex den Hartog

Bij de opstelling twee wijzigingen ten opzichte van een week geleden. Thiemo Hollering terug in de basis. Ook Renske van der Heuvel mocht haar opwachting maken. Dit ging ten koste van Tycho Brink en de topscorer van de laatste wedstrijd, Hanne-Mieke van Galen. Eerste aanval DSC, miscommunicatie tussen aangeef en spits, bal over de zijlijn. Eerste aanval Wageningen, vijf pogingen waarvan de laatste tot doelpunt werd geprolongeerd. Niet de manier hoe je als thuisploeg wilt beginnen. Renske van der Heuvel trok niet veel later de stand gelijk. Beide ploegen wisten geen geweldig niveau te halen gedurende de wedstrijd. Wageningen deed het iets beter. Ze konden wat meer herhalen, maakten minder onnodige fouten en maakten ook betere keuzes welke schoten te nemen. Als gevolg al gauw een 2-4 tussenstand. Een fraaie doorloper van Nikki Tamminga bracht DSC de aansluitingstreffer. DSC raakte ook wat energie kwijt richting scheidsrechter den Hartog, die in de beginfase enkele beslissingen in het voordeel van Wageningen nam. Niet veel later zou de leidsman eenzelfde soort beslissingen juist in het voordeel van DSC nemen. Hier wist DSC echter niet van te profiteren. De ploeg moest hard werken en geregeld lang wachten op doelpunten. De moedeloosheid was op momenten zichtbaar bij DSC-spelers. Thiemo Hollering mikte wel een vrije bal binnen voor de 4-6. Vijf seconde later lag de 4-7, gemaakt door Isa van Bergen, echter al in het mandje. Scherper meebewegen na de functiewissel zou dit doen voorkomen. Beide ploegen scoorden nog tweemaal voor rust, wat de stand op 6-9 zou brengen. Negen tegendoelpunten is niet slecht, al kon DSC zichzelf meerdere goals aanrekenen. Zelf zes goals maken, waarvan twee kort voor het laatste fluitje, is wat aan karige kant.

Trainer Rick Storms besloot kort na rust te wisselen. Hanne-Mieke erin. In de hoop dat haar scorend vermogen verschil zou mogen brengen. Na de 7-9, uit handen van Renée Kuin, een erg lange aanval van Wageningen. De scherpte ontbreekt en nét voordat DSC in balbezit komen kan, een wat onsportieve overtreding op Davy Wind. Een kort opstootje volgt. Beide mannen blazen wat stoom af en de scheidsrechter laat het erbij. Ernstjan de Vries haalt sportieve revanche door vervolgens twee op twee te schieten. Hij zou uiteindelijk zelfs topscorer van de wedstrijd worden met vijf doelpunten. Wageningen geeft gas bij en DSC blijft achter. Een 5-0 run, in Wagenings voordeel, wordt door Sam de Kok dan uiteindelijk beantwoord. De 8-14 tussenstand, met nog een ruim kwartier op de klok, biedt echter weinig hoop. Toch mag Johnny Wind proberen het tij te keren. Hij komt, naast broeder Davy, in de ploeg voor Jasper. Na de 8-15 weet John zijn eerste kans af te ronden. Maar het gat dichten bleek niet meer mogelijk. Wageningen liep zelfs verder uit, naar een verschil van acht. 10-18. Wedstrijd gespeeld. De eindfase was nog wel voor DSC, wat de einduitslag wat meer draaglijk maakte. Er werd afgefloten op 15-19.

De wedstrijd werd verloren net ná de rust. Op 7-9 ligt alles nog open. De 0-5 run bleek uiteindelijk dodelijk voor het derde. Daarnaast schoten de mannelijke DSC-spitsen niet goed genoeg. Jammer, maar nu niets meer aan te veranderen. Hopelijk kan de competitie nog hervat worden zodat DSC 3 de kans krijgt zich te revancheren.

scheidsrechter: Wouter Watermulder en Stefan Robbemont

Het tweede dan. Zoals eerder beschreven zijn de reserves van Avanti bekenden voor DSC. Door de laatste seizoenen heen werden er veelal overwinningen geboekt. Dat zou afgelopen zaterdag niet anders zijn. Het verschil werd gemaakt in de eerste helft, die al met al prima was. Verdedigend had DSC de zaken op orde. Voornamelijk het viertal dat in de verdediging startte (Aram, Fabio, Brett en Michelle) had de Avanti-aanvallers goed onder controle. Ruben Louwerse (Avanti) had een vervelende avond tegen onze Fabio van der Elzen. Het duel in de rebound werd, voornamelijk in de eerste helft, duidelijk gewonnen door Fabio. Wie er ook terug kunnen kijken op een sterk optreden zijn de grens- en scheidsrechter. Zeer duidelijk, weinig tot geen fouten en waar nodig een korte, bondige uitleg aan spelers.

Dan naar de wedstrijd. Yara Koster begon furieus. Twee pogingen, twee treffers. Aan de overzijde ook een dame on fire. Na dertien minuten spelen had Brett Lens er al drie binnen liggen. Misschien had DSC er goed aan gedaan deze succesvolle aanvalsopzetten meer te herhalen. Wanneer Yara zo sterk begint lijkt het toch logisch om haar wat meer ballen te geven. Beide meiden kwamen bijzonder genoeg na deze sterke start niet meer tot scoren. Door strak en tactisch goed verdedigen kon DSC redelijk eenvoudig weglopen van Avanti. Kritisch puntje was de slordige passing rondom de steunpositie. Op sommige momenten zelfs nonchalant te noemen. Desondanks werd er over vrijwel alle schijven gescoord. De vier mannen die in de basis begonnen kwamen allen voor rust al tot scoren. Ook Jessie Heuveling pikte opnieuw knap haar doelpuntjes mee zaterdag. De 9-4 had ze volledig aan zichzelf te danken. Ze snoepte eerst Renske Wien de bal af tijdens het uitverdedigen om daarna onder druk van twee Avanti-dames af te ronden. De voorsprong werd door de eerste helft heen rustig uitgebouwd naar een comfortabel gat van zes. De 12-6 tussenstand bij rust gaf de krachtsverhoudingen weer.

Kort na rust hetzelfde spelbeeld. DSC had het initiatief, kon meer herhalen en was ook vaker succesvol. Alleen Tim van Dorp was namens Avanti een plaag voor DSC. Hij werd zelfs topscorer van de wedstrijd, met zes doelpunten. Bijna de helft van de totale Avanti-productie. Drie verschillende DSC-verdedigers konden Tim niet van het scoren afhouden. Écht spannend kon Avanti, ondanks een scherpe van Dorp, het niet meer maken. Na rust wisten Fabio en Jessie al gauw te scoren. Jammerlijk genoeg viel het echter stil na de 14-7. Een minuut of zes lang, wist de verdediging het opnieuw dicht te houden, maar de aanval kon niet profiteren. Luc van de Westelaken kon zijn drie treffers, gemaakt voor rust, geen vervolg te geven. Samen met zijn vakgenoten wist hij weliswaar voldoende kansen te creëren, maar de bal wilde er simpelweg even niet meer in. Uiteindelijk viel de 14-8 voor Avanti, na onnodig mee springen aan dameskant bij de rebound van Ruben. Nu kan de concentratie na lange tijd verdedigen natuurlijk een keer wegzakken. Na de functiewissel al gauw twee rake schoten van Fabio en Aram. Een Time-out volgde aan Avanti zijde en Charlie Kooiman bracht Daan van Montfort op de plek van Luc. Deze wissel zou aanvallend goed uitpakken. Tijdens de slotfase begonnen de aanvallen binnen dit vak beter te lopen. Daan schoot z’n eerste bal binnen en zag even later vakmaatje Coen Spoor dit voorbeeld volgen. Nadat van Dorp zijn vierde en vijfde maakte brachten Daan en Jessie het verschil naar tien, 20-10. Tijdens de laatste tien minuten van de wedstrijd wist het vak van Fabio helaas niet meer te scoren, waardoor Avanti de schade nog enigszins kon beperken. Drie treffers op rij zorgden voor een 20-13 stand. Het slotakkoord was voor Daan. Met een fraai jumpshotje bekroonde hij zijn invalbeurt. 21-13 bleek tevens ook de eindstand.

scheidsrechter: Remco van Beek en Lennart Laban

DSC 1 heeft haar tweede (thuis)wedstrijd ook in winst om weten te zetten. Hier heeft de thuisploeg hard voor moeten knokken. Avanti had een duidelijk tactisch plan waarbij Jordi van Zuidam aan de kant werd gehouden zodat hij uit zou kunnen komen tegen Timo de Wit. In de eerste helft kwam DSC niet in haar eigen spel. Weinig rebounds, gecombineerd met een lager afrondingspercentage dan Avanti, bracht de tegenstander de leiding. Twee fraaie goals (aan beide kanten één) net voor rust betekenden een 10-13 ruststand. Doordat DSC in de tweede helft meer rebound overhield, kon de ploeg logischerwijs meer herhalen. Zodoende wist men de rug te rechten, gelijk te komen met Avanti om er uiteindelijk overheen te gaan. De wedstrijd bleef spannend tot de laatste minuut. De ingevallen Laudy Smits gaf uiteindelijk vanuit vrijstaande positie de doodsteek. De DSC-scores kwamen voornamelijk uit handen van Maaike Roubos en Timo de Wit. Samen waren zij goed voor 16 doelpunten.

Na de 1-0 vanuit de eerste aanvalsopzet, gemaakt door Renske Relou, ging de zoemer al af voor een wissel aan de kant van Avanti. Zij wilden de verdedigende kwaliteiten van Jordi inzetten om Timo af te stoppen. Hierdoor mocht de beste verdediger aan Eindhovense zijde, Florian Bastiaens, op zijn beurt aan de bak om Jordi af te stoppen. Op die manier waren er mooie 1-tegen-1 duels te zien in de Vijfkamp. Jordi schoot z’n eerste bal binnen waarna beide ploegen even moesten warmdraaien. Meerdere een-schots-aanvallen zonder score. Nadat de schotklok onterecht (volgens van Beek) werd ingedrukt ontstond wat verwarring. Verwarring en verbaasde gezichten, bij zowel spelers als coaches, zouden meermaals plaatsvinden tijdens de wedstrijd. De scheidsrechters maakten namelijk geen bijster duidelijke indruk deze zaterdag. Ook ging de bal, aan beide kanten, meermaals zwaar bestraft op de strafworpstip.

Nadat van Zuidam zijn enkel leek te verzwikken kreeg Timo de ruimte voor de 2-1. Tom Snaphaan trok de stand weer gelijk. Beide ploegen bleven slordig spelen tijdens de beginfase. Aan DSC kant had Florian wat tijd nodig om in zijn spel te komen. Aan de overzijde ondervond Guido Brekelmans ook moeite, mede door prima steals van Arie Vingerling. Daarnaast kwam Robert Roubos zaterdag niet in zijn normale vorm. Waar hij normaal gesproken garant staat voor scorend vermogen wilde het tegen Avanti niet lukken. Tot 5-5 was het stuivertje wisselen. Doelpunten van Floor Munnik (onnodig inspringen) en Vingerling brachten Avanti een gaatje van twee. Twee dames goals aan DSC-zijde (Maaike en de al ingevallen Aimee Schuengel) trokken de stand opnieuw gelijk. Vingerling met zijn tweede van de avond gevolgd door een rake vrije bal van de Wit, 8-8. Opnieuw een DSC-wissel. Thije Antheunisse op de plek van Guido. Zodat DSC kon aanvallen tegen Vingerling. Thije kan terugkijken op een sterke invalbeurt, waar hij volledig in dienst van de ploeg zou spelen. De 9-8 van Maaike zou voorlopig even de laatste Eindhovense voorsprong betekenen. De laatste minuten waren namelijk duidelijk voor Avanti. Treffers van achtereenvolgens Merijn Sevenhuysen, Tom Snaphaan,  Nikki van Trigt en Jordi van Zuidam brachten het initiatief bij hen. Judith Goedendorp leek enkele seconden voor rust de show te stelen. Van een aanzienlijke afstand gooide zij, onder druk van de schotklok, met één hand de bal binnen. Avanti kon hardop juichen aangezien er nog twee seconde op de klok stond. Binnen deze twee resterende seconde wist Timo echter vanaf de middenlijn nog te scoren. Daar leek van Zuidam niet op te rekenen. DSC keek zodoende tegen een 10-13 achterstand aan.

Na rust een ander spelbeeld. Het lukte DSC een stuk beter om tot meerdere pogingen per aanval te komen. Aan de ene kant was Thije zijn tegenstander Tom Snaphaan de baas onder de korf. Hier kon voornamelijk Maaike van profiteren. Aan de overzijde lukte het Marloes Pennings en Pia Donkers om DSC-spits de Wit veelvuldig aan de juiste kansen te helpen. Bij vlagen zat bij DSC de verdediging goed op slot waardoor het mogelijk bleek terug te komen en de wedstrijd binnen te halen.

De eerste goal na rust was voor Timo. Zijn snelle score werd even vlug gecounterd door Merijn. Na enkele minuten zonde scores brak Maaike de ban. Gevolgd door tweemaal de Wit en DSC was terug in de wedstrijd, 14-14. Tot tweemaal toe wist DSC een gaatje van twee te slaan, maar Avanti toonde veerkracht door terug te komen tot 18-18. Inmiddels waren Laudy en Coen al binnen de lijnen gekomen bij DSC. De 19-18, uit handen van Coen, was meer dan welkom. Gevolgd door Maaike, met haar achtste doelpunt, voor een nieuw gaatje van twee. Nadat Nikki van Trigt de spanning terugbracht (20-19) schoot Timo ook zijn achtste binnen, met nog ruim anderhalve minuut op de klok. De DSC-reserves (net als een week geleden volop meelevend met de wedstrijd) schreeuwden het uit en DSC-trainer Tjeerd Kooiman nam een Time-out. Twee doelpunten voor. Uitspelen die pot. Avanti kon het tóch nog spannend maken. Sevenhuysen versierde een strafworp (niet de eerste beslissing van R. van Beek waar vraagtekens bij gesteld konden worden) en rondde koelbloedig af. Anderhalve minuut op de klok. Het schot van Spoor kaatst weg via de voorkant. Balverlies. Avanti krijgt één aanval voor een gelijkspel. Binnen vijf seconde neemt Manon Ballings de kans. Mis. Opmerkelijk, daar waar Merijn er al vier had gemaakt in de tweede helft. DSC maalde er niet om en pikte de rebound op. Nog één minuut te gaan. Lukt het nu beter om de tijd uit te spelen? Coen neemt het schot, geen korf. De rebound is er wél, bij Thije. Bal opnieuw uit naar Spoor, overtreding gezien (was het er één?), vrije bal. Met nog 36 seconden op de klok. Je bent niet verplicht de kans te nemen. Oogcontact tussen de neemster Maaike, en haar vriendin Laudy. Iedereen weet dat Laudy zelden zo’n bal mist. Ze wordt vrijgelaten. Ze twijfelt niet, raak! Wedstrijd gespeeld. DSC kan opgelucht ademhalen. De complimenten gaan uit naar Avanti. Zij zullen vooral tevreden zijn over de eerste helft.