Instructies voor zaalwachten, coaches, aanvoerders én publiek

Datum:
04
-
11
-
2023

Het zaalseizoen begint bijna! Iedereen is er bij gebaat dat de wedstrijden op tijd beginnen. Ook willen we de hal en de kleedkamers netjes houden. Hierbij dan ook wat instructies voor de zaalwachten, coaches, aanvoerders en publiek:

Zaalwacht (en andere ouders):

Bij de jeugdwedstrijden (met uitzondering van de wedstrijden met schotklok) zijn twee ouders aangewezen die tijdens de wedstrijd fungeren als zaalwacht. De contactouder heeft het overzicht van alle thuiswedstrijden en heeft het verzoek gekregen om voor de thuiswedstrijden een planning te maken. Aan de ouders van het team natuurlijk het verzoek om hieraan mee te werken. Als iedereen dat doet, ben je één wedstrijdje aan beurt. Zaalwacht betekent net iets meer dan alleen achter de knoppen van het scorebord zitten. Hieronder wat uitleg.

Als je bent aangewezen als zaalwacht bij de wedstrijd van jouw kind, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent in de sporthal. Als jij in de ochtend als eerste staat aangewezen (10.00 uur), zorg er dan samen met de trainers voor dat de palen voor de kleine veldjes of het ene grote veld worden opgezet. In de materialenruimte (de linkse, als je voor de tribune staat) staan tafels waarop de bediening van het scorebord kan worden neergezet. Deze bediening ligt in de beheerdersruimte van de sporthal. Stem dat even af met de verantwoordelijke in ons clubhuis. Een instructie voor de bediening van het scorebord zit in diezelfde koffer.

  • We werken met een strak schema waarin het de bedoeling is dat alle wedstrijden op tijd beginnen. Daar ben je als zaalwacht verantwoordelijk voor. Mocht er uitloop zijn, dan dient die betreffende wedstrijd te worden ingekort, zodat de volgende wedstrijd weer op tijd kan beginnen. Een paar minuten speling is er altijd wel.
  • Een ploeg schiet maximaal drie minuten in voor de wedstrijd. Spreek met coaches en scheidsrechter af dat er snel wordt ingefloten voor het begin van de wedstrijd. Zet de klok op 3 minuten en laat deze aflopen naar 0.
  • Spreek voor de wedstrijd met de coaches en de scheidsrechter af dat er maximaal vijf minuten rust wordt gehouden na de eerste helft. Na de eerste helft roep je dit ook nog even naar iedereen. Je zet de klok op 5 minuten en laat deze aflopen naar 0. Als een ploeg langer in de kleedkamer blijft zitten, ga je als zaalwacht de ploeg uit de kleedkamer halen. De zoemer hoor je niet in de kleedkamer dus het heeft geen zin om die in te drukken.
  • Tijdens de wedstrijd houd je als zaalwacht de score van de wedstrijd bij. Hoe je dat doet, staat ook beschreven in de hierboven genoemde instructie.
  • Zorg ervoor dat er bij een blessure snel wordt gewisseld en dat de wedstrijd snel wordt hervat.
  • Zorg dat er tijdens de wedstrijd geen kinderen rondom het veld met ballen spelen. Daar kunnen natuurlijk alle ouders op letten.
  • Na de wedstrijd moeten de spelers al hun rommel rondom de spelersbank even in de prullenbak gooien. Houd daar als zaalwacht toezicht op.
  • Controleer als zaalwacht en andere ouders af en toe de kleedkamers zodat daar ook alles netjes blijft.


Coaches en aanvoerders:

Net als de zaalwacht hebben de coaches en aanvoerders een belangrijke taak bij het handhaven van het tijdschema in de sporthal. Zorg dat je spelers op tijd aanwezig zijn. Zorg dat je ploeg klaar is voor het inschieten en dat dit maximaal drie minuten duurt. We zien soms coaches die kort voor de wedstrijd nog minuten lang tegen hun ploeg gaan praten langs de lijn en dat er daarna nog minutenlang high fives worden uitgedeeld. Doe dat vooral in de wedstrijdbespreking en zorg dat je ploeg snel het veld in gaat. Hier gaat vaak kostbare tijd verloren.

Bij een blessure snel door-wisselen. Je kan altijd nog terug-wisselen daarna. Houd het kort in de rust. Er staat maximaal vijf minuten voor de rust. Als jij langer in de kleedkamer blijft zitten met je ploeg, heeft de hele club daar last van.

Spreek voor de wedstrijd even af met je scheidsrechter en de coach van de tegenpartij dat er 3 minuten wordt ingeschoten en 5 minuten wordt gerust.

Controleer als coach ook af en toe de kleedkamers of jouw ploeg en de tegenstander het netjes houden in de Vijfkamp. Let er na de wedstrijd op dat jouw ploeg en de tegenpartij alle rommel rondom de spelersbank in de prullenbak gooit.


Publiek:

Op de tribune is glaswerk niet toegestaan. Daarnaast willen we het publiek nadrukkelijk verzoeken om afval in de daarvoor bestemde bakken te deponeren (er staan er genoeg). Als de wedstrijd klaar is en je gaat naar huis of naar ons clubhuis, kijk dan even om je heen of er iets ligt wat (natuurlijk door een ander) vergeten is om in de prullenbak te gooien en ruim dit even op.

Bedankt allemaal voor jullie medewerking!

Veel plezier en succes in de zaal!


Bestuur KV DSC

Terug
Datum:
dag
-
maand
-
jaar