Wilde plannen zondag.

Datum:
17
-
03
-
2024

Wordt vervolgd, schreef ik ongeveer een maand geleden in mijn blog ‘Moonshot-zondag’. En dat vervolg is in volle gang. Het willen spelen op het allerhoogste niveau van Nederland is uitgewerkt in acht strategische thema’s en ‘as we speak’ wordt de club kartrekkers gevormd. Daarover later meer maar op dit moment al vermeldenswaardig dat een aantal kartrekkers al ‘aan boord’ is en dat het er naar uitziet dat we binnen een week het clubje compleet hebben. Vanaf daar kunnen we door.

Deze week in gesprek in goed gezelschap ook de verbinding gezocht met het KNKV. Zij startten onlangs het traject ‘Versterken topsportcompetities en topclubs’. Dat strekt zich uit over een traject tot 2032 en heeft als doel om de nationale competities van teamsporten te versterken en verder te professionaliseren, om zo de maatschappelijke waarde van topteamsportcompetities-, clubs en talentvolle sporters te vergroten. Op dit moment met een pilot waarin professionele krachten worden ingezet bij een viertal clubs uit de Korfbal League; uiteraard met de intentie om dit – bij succes– uit te breiden. Komende week een gesprek om te kijken of we een analysetraject bij DSC kunnen opstarten om inzicht te krijgen waar we verder kunnen professionaliseren. Ook de verbinding met de gemeente Eindhoven is daarin een belangrijk aspect en het geheel sluit natuurlijk mooi aan bij onze ambities.

Ik ben ervan overtuigd dat ambitie en een onderliggend plan mensen enthousiast kan maken om daar een bijdrage aan te leveren, zeker als verantwoordelijkheid en autonomie wordt geboden, zodat ook echt impact kan worden gemaakt. Dat merken we nu al in de gesprekken met de (potentiële) kartrekkers. Ik ben echter tevens van mening dat als we op termijn écht die top aan willen tikken, we er niet aan ontkomen om verder te professionaliseren en ook professionele (lees: betaalde) krachten nodig zullen hebben. Kijk naar LDODK die komend seizoen een full time betaalde trainer in dienst neemt….. en dat is nog maar een eerste stap.

De grootste uitdaging ligt echter in onze eigen club. We zijn met ruim 400. Voldoende potentieel om in te stappen en bij te dragen. Met daadkracht, met denkkracht. Maatschappelijk gezien hebben we een uitdaging. Deze week las ik een artikel met als titel ‘Hoeveel werk is genoeg om ons beste leven te leiden?’ Na de coronapandemie (thuiswerken) realiseren steeds meer mensen zich dat het leven om meer draait dan om productiviteit. Lockdowns hebben ons een nieuwe arbeidsroutine aangeleerd, waarbij we konden genieten van meer mogelijkheden om te pauzeren, tijd door te brengen met onze dierbaren en om (individueel) te sporten. Na de pandemie is het oude onder druk komen te staan. Werk je ter ondersteuning van je geluk of om later een goed pensioen te hebben? Hoeveel is genoeg? Generatie Z (geboren na 2000) is hiervan een mooi voorbeeld. Opgegroeid in twee decennia die getekend werden door de aanslagen van 9-11, de opkomst van de smartphone en sociale media, de crisis van 2008 én de pandemie. En dat alles tegen het licht van toenemende polarisatie en een dreigende klimaatcatastrofe. Niet vreemd dat zij op een andere manier de wereld van werk én leven instappen.

Toch zie ik daar, ook voor DSC, kansen. Erbij willen horen én impact kunnen maken als leidende principes. Aan het bestuur en de kartrekkers om een beeld te schetsen van de ambitie, de plannen, de mogelijkheden om waar dan ook jouw talent in te zetten. Aan jou om hier open voor te staan, het gesprek aan te gaan en ook DSC te zien als mogelijkheid om je beste leven te leiden. Iets met mes en twee kanten.

OK, genoeg filosofische gedachten. Back to reality. Het hele dunne draadje waar ik het twee weken geleden over had met betrekking tot de handhaving van onze A1 in de hoofdklasse bleek helaas echt te dun. Na een knappe overwinning vorige week op Spirit met twee doelpunten verschil, moest gisteren nog een keer worden gewonnen bij Die Haghe, in Den Haag. Helaas bleken zij een maatje te groot. Na een 13-08 ruststand stond uiteindelijk 21-14 op het scorebord. Dat is een duidelijke nederlaag. Degradatie is nu een feit. Toch complimenten aan het team en de staf. In ieder geval alles eraan gedaan.

DSC 1 speelde de laatste wedstrijd van de competitie tegen AW.DTV. Mooie krachtmeting van de twee sterkste ploegen in de KL 2. Uitslag 25-26. Had ook andersom kunnen zijn. Over de gehele linie is AW.DTV (veruit) de sterkste ploeg in de KL 2 gebleken. Complimenten aan de Amsterdammers. Zij mogen aantreden tegen Unitas in de play-offs. DSC tegen TOP Sassenheim. Wedstrijden op zich. Volgende week in theater de Vijfkamp. Be there.

Fijne zondag.

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC

Terug