Slimme mensen zondag

Datum:
24
-
01
-
2021

De eerste twee ronden van de Korfbal-League zitten erop. En het goede nieuws is…. er degradeert niemand. En daarmee heeft het KNKV zich, door de keuzes die in maart/april 2020 zijn genomen, eigenlijk in de voet geschoten. Deze keuzes waren namelijk voor een groot deel gemaakt in de veronderstelde wetenschap dat het zaalseizoen 2020-2021 weer op een normale manier gespeeld zou worden. Met een promotie/degradatieregeling over de gehele linie. Had men geweten dat het scenario ‘KL wel, de rest niet’, wel eens werkelijkheid zou kunnen worden, had men zich nog wel eens drie keer achter de oren gekrabd.

Laten we voorop stellen dat we alles in perspectief moeten plaatsen. De hele wereld ligt op z’n gat, ‘Engelse variant’ is trending topic en ‘vaccinatiestrategie’ zou wel eens het woord van 2021 kunnen worden. Hugo doet z’n best maar als het gaat om de logistieke operatie om het vaccin zo snel mogelijk in de bovenarm te krijgen, is de PABO wellicht toch niet de juiste opleiding. Hoogleraar Operations and Logistic Management komt dan meer in de buurt. En als je daarnaast ook nog eens voorzitter van de International Korfball Federation bent én uit Eindhoven komt, moet dat goed komen. Dat combineren we dan met die andere slimme mens uit deze regio voor de navigatie (naar links, naar rechts), moet jij eens kijken hoe snel die vaccins de bovenarm in vliegen. Ik zou het wel weten.

Tot zover één van de betere stuurlui. Terug naar het korfbal en de uitdagingen voor het KNKV. Want je zou maar ambitie hebben, in een flow zitten, op de deur kloppen, voor het hoogst haalbare willen gaan. Je zou maar een ‘gratis’ ticket hebben gekregen terwijl je juist die stap misschien nog niet had willen maken….. of dat ticket door nota bene een loting net niet hebben gekregen. En je zou maar te horen krijgen dat die situatie met nóg een seizoen wordt verlengd. Daar waar al jaren sprake is van het willen verkleinen van het gat tussen de KL en de rest, wordt - als we helemaal niets doen - dat gat juist vergroot. Zelfs nu al, als ik talentvolle spelers de overstap zie maken naar KL clubs, omdat die stap op dit moment wel heel gemakkelijk is.

Er zijn oplossingen. Meerdere zelfs. Er lagen (zelfs al voor Corona) scenario’s klaar om verder uitgewerkt te worden. Juist bedoeld om het hierboven genoemde probleem van de afstand tussen KL en de rest op te lossen. Daar is wellicht op bestuurlijk niveau te lang aan de handrem getrokken, vooral gekeken naar waarom iets niet zou werken. Maar we moeten er wel mee aan de slag. Nu vooral en in gezamenlijkheid. Ik ben niet van de afdeling die tegen Zeist (inmiddels Papendal) aan wil schoppen. Verre van dat. Het overleg is altijd constructief en de betrokkenheid hoog. Het is echter wel belangrijk dat snel perspectief wordt geboden voor (aankomende) topkorfballers en clubs met ambitie; dat we niet het tempo van Hugo hierin volgen. Die handrem mag eraf. Ik kijk hierin ook een beetje met een schuin oog naar het bestuur van het KNKV. Die voorzitter komt toevallig ook uit de slimste regio van Nederland. Gas erop, nondeju.

Fijne zondag.

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC

Terug