Salaai zondag.

Datum:
19
-
02
-
2023

Even voor de lezers van boven de rivieren: In Eindhoven zeggen we tijdens carnaval niet ‘Alaaf’ maar ‘Salaai’. Iets met een winnende inzending voor de Eindhovense carnavalsgroet uit 1962. Verbastering van ‘Saluut’. Nou, kijk maar wat je verder doet met deze informatie.

Carnaval dus. Het weekend waarin het Zuiden van Nederland transformeert tot één grote feesttent. Tevens vakantieweek voor de scholen. Ginne carnaval? Dan naar de Alpen, ergens in Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Hoe dan ook? We zijn er even niet, hier in het Zuiden. Noord- en Midden Nederland gaan een weekje later met vakantie. Gespreid, heet dat. Want anders wordt het te druk op de berg.

Een uitdaging dus, vooral als je een competitieplanning in elkaar probeert te knutselen. En omdat Noord en Midden met meer zijn, ligt de competitie in Nederland volgend weekend en het weekend daarna plat. Dit overigens met uitzondering van Korfballeague 1 en 2. Maar zij spelen 18 in plaats van 14 wedstrijden, dus dat gaat gewoon door. Het betekent echter wel –en daar wil ik naartoe – dat naast 1 en 2, gisteren tevens DSC 3, 4, 5 en A1 een wedstrijd moesten spelen. En dan ook nog uitwedstrijden in respectievelijk Zaandam, Ridderkerk, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. Prettige wedstrijd, zeggen we dan. Op donderdag wisten we al dat we 5 never nooit compleet konden krijgen, dus dat werd een vervelend telefoontje naar de tegenstanders, want opnieuw plannen op een doordeweekse avond. 3, 4 (na veel kunst en vleigwerk) en A1 zijn op pad gegaan maar bij beide teams ontbraken spelers vanwege vakantie.

Dan iets met regelgeving. Clubs in het Zuiden zijn geoorloofd om wedstrijden in het weekend van carnaval te verzetten. Maar alleen– en nu komt het – als dit om thuiswedstrijden gaat. Heeft te maken met reeds ingehuurde zalen en dat verzetten bij een uitwedstrijd extra kosten met zich meebrengt voor de tegenstander. De te verzetten wedstrijd moet daarnaast altijd plaatsvinden vóór de origineel geplande datum. En je mag niet plannen in een inhaalweekend, want die zijn bedoeld voor – je raadt het al – inhaalwedstrijden. Zo kon de wedstrijd van gisteren van de A1 tegen Vriendenschaar A1 niet gespeeld worden op zaterdag 7 januari, want inhaalweekend. De teams zelf waren al overeengekomenom te willen verplaatsen naar deze datum.

Dit stukje is wederom geschreven op zaterdagochtend. Ik ga er vanuit dat het – met welke uitslag dan ook – gisteren weer feest was in de Vijfkamp. Heb ook begrepen dat er wat hotelkamers waren geboekt voor bezoekers uit Gorredijk en Arnemuiden. Mooi toch? Fijnfisjenie, zeggen we dan. Toch zou ik het KNKV vanuit de gebruikelijke route via leden en bondsraad, willen verzoeken om clubs in het Zuiden wat meer speelruimte voor verzetten van wedstrijden te geven in het weekend van carnaval. Dat geeft spelers, coaches én wedstrijdsecretariaten wat meer lucht om het mooiste feest van het jaar ook echt goed te kunnen vieren.

Salaai

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC

Terug