Olympische zondag.

Datum:
29
-
10
-
2023

Ooit van Flag Football gehoord? Ik ook niet. Het schijnt wel een olympische sport te zijn. Tenminste met ingang van de spelen van 2028 in Los Angeles. Volgend jaar in Parijs staat Breakdance op het programma als Olympische Sport. Klimmen, skateboarden en surfen overigens ook. Sporten die de jeugd aanspreken. Kennelijk een belangrijk criterium. U begrijpt waar ik naartoe wil. Korfbal staat nog steeds niet op de agenda. Daar waar het IOC model wil staan voor gender equality, diversiteit en inclusiviteit, lukt het de sport die juist die zaken uit de poriën heeft druipen niet om een ticket te bemachtigen. Iets met een voorspelbaar podium.

Deze week was/is het WK. Op het moment van verschijnen van dit stukje heeft Nederland de finale gespeeld tegen Chinese Taipei. Die uitslag ken ik op het moment van tikken nog niet. De teller stond echter op vijf overwinningen met een doelsaldo 156 voor en 39 tegen. Nu zijn onze internationals wel gewaarschuwd, want de youngsters van Taipei deden het in Eindhoven al een keer voor maar ik schat zo in dat ook hier een – zoals dat heet – eclatante overwinning uit de bus zal rollen. En dus zit er maar één ding op, wil korfbal ooit een olympische sport worden: Nederland zal zich terug moeten trekken 😉.

De afstand met andere landen is té groot en zal alleen maar groter worden. En dat heeft alles te maken met de opzet in Nederland met het ledenaantal, topsportprogramma’s, A-status en de (aangekondigde) verdere professionalisering van topclubs. Dat zal korfbal in Nederland (wederom) een boost gaan geven. Andere landen zullen met lede ogen moeten toezien en proberen om in wedstrijden tegen Nederland het aantal tegendoelpunten onder de 50 (de target staat nu op 40) te houden. Best of the rest lijkt het doel. Ook leuk, werkt in de Formule 1 prima. In een Olympische arena kennelijk niet. En ach, de World Games zijn ook leuk.  

Willen we echt een keer op een Olympisch podium verschijnen, dan zal dat moeten gebeuren met een variant van korfbal. 3 tegen 3, 4 tegen 4, dubbele punten indien wordt gescoord buiten een bepaalde zone, hindernissen, extra punten als je het vlaggetje dat hangt aan het broekje/rokje van de tegenstander weet te bemachtigen (schijnt te werken)…….. weet ik veel. Zoiets, in ieder geval. En het moet de jeugd aanspreken….. las ik ergens.

Als we het maar niet proberen met beachkorfbal. Dat is helemaal treurig. Dat vind ik overigens gelden voor elke sport waarin atletisch vermogen en wendbaarheid belangrijk en onderscheidend zijn…. en waarvan iemand dan bedenkt om dit in een zandbak te gaan spelen. Niet aan beginnen dus. Leuk voor op het strand van Zoutelande maar niet op een internationaal podium.

Dus, uitbouwen dat korfbal in Nederland. Nog mooier, nog professioneler, nog beter. Olympische ambitie in de huidige vorm laten varen, nadenken over wat dan wel, lekker WK’s en World games organiseren en bezoeken…..en door.

Of……. of, heel misschien, toch nog eens proberen om de Spelen naar Nederland te halen. Mooie opdracht voor Willy en Max. Dan mag je een ‘eigen’ sport naar voren schuiven. Moet lukken, toch? Zul je zien dat het Fierljeppen wordt.

We gaan het meemaken.

Fijne zondag.

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC

Terug