KL Zondag.

Datum:
12
-
12
-
2021

Even op voorhand: Excuses. Deze blog richt zich voornamelijk op onze ambitie om in de Korfbal League te willen spelen en de keuzes die nu worden gemaakt bij het stilleggen(of juist niet) van de competities in het topkorfbal. DSC is veel meer dan ambitie alleen en ik beloof, in mijn kerstblog zal ik dat ruimschoots goed maken met berichten over een nieuw bestuur (als Mark wil weten hoe nieuw elan eruitziet….. hij mag me bellen), ontwikkelingen bij trainersondersteuning en het diepe respect voor die vrijwilligers die korfbal in de weekenden toch mogelijk maken.

Belangrijkste vraag op dit moment: Waarom speelt de (reserve) Korfbal League nog? Het directe antwoord is simpel: Omdat topcompetities buiten de maatregelen vallen. En dus doet het KNKV niets verkeerds op het moment dat wordt besloten om deze wedstrijden door te laten gaan. Bijkomend voordeel: via Eyecons zijn alle wedstrijden live te volgen, waardoor toch nog wat strijd en vertier wordt geboden voor korfbal-kijkend Nederland.

Maar de vraag is: Móet je het ook door laten gaan? Want tegelijkertijd is er meteen een streep gezet door alle competities onder de KL. Dus ook de hoofdklasse, waarin DSC speelt. Er komt een alternatieve competitieopzet in kleinere poules op het moment dat duidelijk is wanneer weer gekorfbald mag worden. De eerste twee overwinningen van DSC tegen Fiks en Avanti zijn daarmee ‘down the drain’.

En ondertussen? Ondertussen draait de KL lekker door en mag er na 17.00 uur op doordeweekse dagen gewoon worden getraind. Hoofdklasse-teams zijn veroordeeld tot het spelen van oefenwedstrijden in het weekend (soms met een scheids uit het middenvaktijdperk, die alleen maar in de weg loopt). En dat is het dan. Trainen kan niet. Dat, terwijl het de ambitie is van het KNKV om het gat tussen de KL en de Hoofdklasse kleiner te maken. Dat rijmt niet. Dat rijmt overigens voor het tweede seizoen op rij al niet. Voor de beeldvorming: De verliezer van de Hoofdklasse finale speelt straks een play down tegen de nummer ‘op drie na laatst (jawel)’ van de KL. De winnaar speelt het volgende seizoen in de KL. Die nummer ‘op drie na laatst’ bouwt op dit moment een flinke voorsprong op als het gaat om trainingsintensiteit, wedstrijden op niveau, wedstrijdritme, conditie en scherpte.

Wij moeten vooral naar onszelf kijken als het gaat om het verwezenlijken van onze ambities (dat had die scheids ook gezien). Echter, de promotie/degradatieregeling Korbal League gaat per definitie over de KL én de Hoofdklasse. En uiteraard over al die klassen daaronder. Een alternatief programma zal een flinke uitdaging worden. Een competitie dient echter zo eerlijk mogelijk gespeeld te worden. En dat voelt zo niet op dit moment. Het KNKV zou er dan ook goed aan doen om ook de (res) KL per direct stop te zetten. Starten wanneer het weer mag. Maar dan voor iedereen. Desnoods gaan we door in april en mei. En betrek de clubs die het betreft bij het uitwerken van alternatieven. Het is verrekte stil aan de overkant op dit moment, als het daar op aan komt.

Tja, jammer voor al die kijkers via Eyecons. Dat is dan maar even zo. Max en PSV (herstel: Max) is ook leuk om naar te kijken.

Fijne zondag

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC

Terug