Het was kerstavond 2028. Het was haar derde jaar als voorzitter van DSC. Mooie club. Inmiddels gegroeid naar bijna 600 leden. En wat een jaar! In het seizoen 2027-2028 had DSC voor de tweede keer in de geschiedenis van de club (1976 was de eerste keer) de finale in Ahoy gespeeld. LDODK bleek nog een flink maatje te groot. Niet vreemd, DSC was nog een relatieve nieuwkomer in de Korfbal League. LDODK stond al voor het 5e jaar op rij in de finale, waarvan de laatste 3 keer als landskampioen. Knap, hoe ze dat daar in Gorredijk voor elkaar hadden gekregen.
DSC dus. Wat had die promotie naar de League van 3 jaar geleden een impuls gegeven. Het eerste seizoen was het bikkelen om op plek 8 te eindigen. Daar waren de ‘oudjes’ in de selectie nog echt wel hard nodig voor geweest maar het was ook zichtbaar dat een nieuwe generatie zich aandiende. De Korfbal League 2 was in dat opzicht een prima aanvliegroute geweest. Elke week aan de bak, niks voor niks en verzaken betekende afhaken. Het tweede jaar opende de deuren voor spelers van buitenaf. Sommigen ‘terug op het oude nest’, anderen met een zwaar Vlaams accent en het feit dat er Eindhoven iets moois ontstond leidde tot soms verrassende maar ook mooie transfers. Nietwaar, Bo en Brett? Plek 4 was het resultaat. Best of three, werd in dit geval een best of two, want LDODK…..
In het derde jaar werd de finale dus wel behaald. In een best of three. Nu wel. Tegen PKC. 28-27 na een golden goal van Coen. Dak eraf in de Vijfkamp. 3e helft ook nog gewonnen. Ahoy was overweldigend geweest. In ieder geval een ervaring rijker. Wellicht een herkansing over een paar maanden. Na 6 wedstrijden nu in december stevig in de top 4, dus wie zal het zeggen.
Flinke impuls dus. Meer geld, meer mogelijkheden. Trainingsintensiteit omhoog, mentale en fysieke begeleiding, voedings- en rustadviezen, met de bus naar uitwedstrijden, etc. Topsportklimaat dus. Mede mogelijk gemaakt door……..Brainport. In 2023 werd door NOC/NSF een traject in gang gezet dat erop was gericht om topsportcompetities te versterken. Korfbal was één van de teamsporten die in deze pilot ging meedoen. Achterliggende gedachte: het versterken van de maatschappelijke waarde van teamsporten. In een samenwerking met onderwijs en overheden, bedrijfsleven en media. DSC kon nog niet meedoen in deze pilot. Was (voorlopig) alleen nog maar bestemd voor verenigingen in de Korfbal League 1.
Echter, in de Brainport regio werd het haakje wel gevonden. Daar werd de maatschappelijke waarde van sterke verenigingen binnen dat ecosysteem tevens onderkend. De korfbalverenigingen in de regio Brainport waren gekomen met een plan. Topkorfbal in Brainport met sterke verenigingen als basis. Investeren in de jeugd. Opgeleide trainers. Veilige sportomgevingen, divers en inclusief. Brainport durfde het aan. Het investeerde in faciliteiten, de connectie met onderwijs en de verdere professionalisering van verenigingen. Verenigingsmanagement, financiële boekhouding en controle en commerciële zaken…. deze functies werden inmiddels ingevuld door betaalde krachten. Elke vereniging hield de eigen identiteit. Echter vanaf de C-leeftijd speelden de talenten van deze verenigingen bij elkaar in één team. Inmiddels speelden Brainport C1, B1 en A1 in de landelijke hoofdklassen bij de jeugd, met daarin talenten van DSC, PSV, SDO, NKV, DKB en Rust Roest. Mooie ontwikkelingen dus.
Hoofdbrekers? Genoeg. De afgelopen jaren hadden tevens aangetoond dat het sportlandschap behoorlijk aan veranderingen onderhevig was geweest. De traditionele sportclub werd dan wel gezien als een belangrijke culturele waarde in Nederland maar het was bijna niet meer mogelijk om die vereniging draaiende te houden met alleen maar vrijwilligers. De stip op de horizon met het plan had geholpen. Om die reden wilde Brainport erin stappen. De investering in de professionalisering met betaalde krachten was noodzakelijk en wierp z’n vruchten af. Bijna 600 leden. Wat wil je nog meer? Tja, wat nog meer eigenlijk? Hoe zou die toekomst er dan uit kunnen zien?
Ze pakte haar laptop, opende de AI-interface en vroeg: Geef me een visie en een afgeleid plan, waarmee DSC in 2030 kampioen van Nederland kan worden, 700 leden heeft en een veilige en plezierige sportomgeving biedt waarin alle leden zich thuis voelen en op hun manier impact kunnen maken.
Na een minuut las ze het plan op haar scherm. Ze knikte tevreden, schonk een glühwein in en dacht: ‘Mooi. En nu aan de slag!’
Fijne dagen, ook namens Simone, Rik en Indy.
Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC