Be there zondag (woensdag dus)

Datum:
07
-
11
-
2021

Op voorhand: Dit is best wel een lange blog. Maar ik heb een verzoek. Aan jou, als lid van DSC maar ook aan jou, als ouder van een jeugdlid: Neem even de tijd. Lees dit en laat het op je inwerken. Want deze blog gaat namelijk over de toekomst van DSC. En dat gaat dus over ons, want wij zijn DSC, de gezelligste club van Brabant. Oh ja, en nog een verzoek: kom meepraten aankomende woensdag 10 november, 20.00 uur, clubhuis DSC. Wees welkom, stel vragen, spui ideeën, neem initiatief, verzamel bondgenoten of luister alleen. Ook goed. Maar zorg dat je erbij bent (neem wel je Corona QR code mee 😉).

Even terug naar de gastblog van onze erevoorzitter Rob Aarts, zo’n twee weken geleden. Ergens onderaan. De droom: een faciliterend bestuur en gelukkige, actieve leden. Nu nog de verbinding om het krachtiger te maken. Op naar de ledenvergadering. 10 november. Be there!

Nu nog de verbinding om het krachtiger te maken. Een tussenzinnetje, maar o zo belangrijk. Want dat is waar DSC 2.0 over gaat. Samen bouwen aan het DSC van de toekomst. Want we willen iets bereiken. We hebben een missie:

Korfbal in Nederland verdient een topclub in het Zuiden, op het allerhoogste niveau. DSC heeft de ambitie om deze topclub te worden. Zowel op sportief als sociaal-maatschappelijk vlak. Een veilige sportomgeving, de beste faciliteiten, topsport in combinatie met een breed sportaanbod en een gezond aanbod in het clubhuis. Spelen in de Korfbal League is onze droom. De authentieke Brabantse gezelligheid is onze brandstof.

Mooie missie. Uitdagend ook. Te hoog gegrepen? Wellicht. Misschien niet haalbaar….. maar we gaan het wel proberen. Hoe dan? Dat hebben we beschreven in onze visie:

In 2019 is een start gemaakt met DSC 2.0. Deze aanpak is gebaseerd op de inzichten vanuit modern besturen en de Back to Basics aanpak binnen de KNVB. Deze aanpak gaat er vanuit dat, indien wordt geïnvesteerd in de cultuur van een vereniging (wat willen we zijn), er veel mogelijk is. De essentie (back to basics) van een vereniging is dan ook: Verenigen! Het werkende principe: Samen de schouders eronder zetten. Het doel: Binden en verbinden, erbij horen.

Nu nog de verbinding om het krachtiger te maken. Weer dat zinnetje. Binden en verbinden, erbij horen. Die missie en visie geven richting. Onze kernwaarden (Betrokken, Fun, Ambitieus en Ondernemend) bieden houvast in de uitwerking.

Hoe ziet er dat dan uit? In ieder geval anders dan we gewend zijn, waarin alles wat er bij DSC wordt gedaan, geregeld is via een bestuur, commissies en functionarissen. Niet dat deze verdwijnen. Integendeel. Want het is heel fijn dat onze primaire processen (administratie, financiën, wedstrijden korfballen, trainen, wedstrijden fluiten, clubhuis) geregeld zijn. Dat speelt zich voornamelijk af in het hier en nu, op trainingsavonden en wedstrijddagen. Een veld, materialen, trainers, tegenstanders, scheidsrechters, een kopje koffie, een broodje of een kroketje, een trainingsschema en dat alles met een huishoudboekje dat op orde is. Geweldig dat we dat elke week weer (soms met hangen en wurgen) voor elkaar krijgen. Super dat onze leden en ouders daar een bijdrage aan willen leveren. En handjes zijn altijd welkom.

Maar laten we DSC eens door de bril van, noem eens iemand, jou bekijken. Als speler, als kind, als ouder, als fan, als bezoeker, als scheidsrechter, als (top)korfballer, als fuifnummer, als trainer, als sponsor, als ……. Dan ben ik ervan overtuigd dat je op z’n minst ergens iets van vindt, tegen zaken aanloopt, ideeën hebt, misschien wel iets wilt veranderen of dat je handen jeuken. Maar bij wie of waar moet je zijn?

Het antwoord is eigenlijk simpel: gewoon, bij DSC. Want dat is waar DSC 2.0 over gaat. Weet je nog? We hebben dit gepresenteerd tijdens de vorige ALV. Dit is het proces van de ledenreizen: lid worden, lid zijn, lid blijven. Jij kan met je idee aan de slag. Je krijgt de ruimte, je verzamelt je clubje gelijkgestemden en gaan met die banaan. Zit je dan in het bestuur of in een commissie? Nee hoor, helemaal niet. Hooguit in een werkgroep of hoe we het dan ook noemen (zelfs dat mag je zelf bedenken 😉). Onze missie geeft houvast in de richting, onze kernwaarden in de manier waarop. The rest is up to you!

Hoe dan ook, laten we aankomende woensdag beschouwen als de eerste dag van de rest van het bestaan van DSC 2.0, een aftrap, een vlammetje, nieuwe energie. Met elkaar, interactief.

Nu nog de verbinding om het krachtiger te maken. 10 november. Be there!

Fijne zondag.

Edwin Mulder
(nog even) voorzitter KV DSC

Terug